CopyPlus for Oric (WIP)

This is the best place to discuss about the various Oric operating systems like Sedoric, Randos, FT-Dos, and others, as well as serious software, utilities, word processors, disassemblers, etc... that runs on oric computers.
User avatar
iss
Wing Commander
Posts: 1448
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

CopyPlus for Oric (WIP)

Post by iss »

Hello all,
here is something that I always miss for Oric - the Apple][ has the Copy ][ Plus.
It's based on heavy modified and extended FloppyBuilder.
For now partially are implemented only 'BIT COPY' and 'SECTOR EDITOR'.
copyplus.jpg
WARNING: This is very preliminary work, no guaranties that it works at all and it's possible to destroy your DSK images or diskettes.
Any comments, critics, suggestions and wishes are highly appreciated without promises to be fulfilled :).
copyplus.zip
(31.85 KiB) Downloaded 392 times
EDIT: in 'SECTOR EDITOR' use h/H, s/S, t/T </> to navigate to prev/next head/sector/track/view ....
User avatar
Symoon
Archivist
Posts: 2121
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:44 am
Location: Paris, France
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Symoon »

This looks good :)
User avatar
coco.oric
Squad Leader
Posts: 676
Joined: Tue Aug 11, 2009 9:50 am
Location: North of France
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by coco.oric »

Nice, to be tested ...
coco.oric as DidierV, CEO Member
Historic owner of Oric, Apple II, Atari ST, Amiga
User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 4040
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Dbug »

Ok, time to give a shot!

I'll try the version :)
User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 4040
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Dbug »

Does not seem to work properly on my machine, like some of the text is missing (I can move the bar up and down with the arrows, but that's it).
image_2022-05-19_172751803.png
image_2022-05-19_172809655.png
image_2022-05-19_172822689.png
Any idea of what that could be?

I converted the DSK to HVE with the HxCFloppyEmulator.exe (v 2.5.6.6) and then booted on the Gotek drive.

In Oricutron it works just fine.
image_2022-05-19_173023055.png
image_2022-05-19_173023055.png (11.47 KiB) Viewed 586 times
User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 4040
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Dbug »

I tried on my second Oric, exactly the same behavior.

I suspected the HFE may have been badly converted, so I converted it back to DSK, which gave me a binary different DSK file, but that one also loads just fine with Oricutron as well.

Could it be something like optimistic timings not working properly on a real Microdisc?
User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 4040
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Dbug »

I tried with Cumulus, worked fine on both Oric.

So if that works with Cumulus, it means it's not an Oric problem, more of a Microdisc issue.

Is there anyone here with a Cumana Reborn who could try the program and see if it starts properly?
(I gave a shot at my Cumana Reborn, but for some reason mine has never worked fine, and today it did not even bother detecting the disk at all.)
User avatar
iss
Wing Commander
Posts: 1448
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by iss »

@Dbug: Thanks for the test. I'm back from a trip and will make a setup and test with Microdisc FDC (original and @Silicebit's one) + 3" drives (real drives and Gotek) asap. For now I succeeded to compile the program (because of updated toolchain and my new library functions).
User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 4040
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by Dbug »

Cool :)

In the mean time, I'll try to get some proper power bricks for my Microdiscs, because if that all work and I'm going to do a lot of tests, I'd rather avoid using the old PSU!

At some point, we can probably come up with some fancy graphics for the UI to make it look like one of these Amiga or Atari ST copiers :D
image_2022-05-21_095435774.png
image_2022-05-21_095435774.png (10.04 KiB) Viewed 465 times
image_2022-05-21_095622139.png
image_2022-05-21_095622139.png (9.35 KiB) Viewed 465 times
User avatar
iss
Wing Commander
Posts: 1448
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

Re: CopyPlus for Oric (WIP)

Post by iss »

Having nice UI is always cool! :)
Let see what we can achieve with low level code.
Post Reply