Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Comments, problems, suggestions about Oric emulators (Euphoric, Mess, Amoric, etc...) it's the right place to ask. And don't hesitate to give your tips and tricks that help using these emulations in the best possible way on your favorite operating system.
Post Reply
coolman66
Pilot Officer
Posts: 67
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:37 pm
Location: lancashire GB
Contact:

Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by coolman66 »

When using Oricutron and clicking on the Hardware option Telestrat the screen come with the Telestrat screen but withe the massage insert disk but in French of course, I wanted to try the disk "Glaces" in drive B or number 1 as Oricutron puts it I can't enter any letter or number so I must be doing something wrong , I'm quite good at that ! , a step by step instruction would solve my problem unless of course My version of Oricutron is faulty and that's not likely , thanks for being so patient with an Old man !

User avatar
Steve M
Squad Leader
Posts: 640
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by Steve M »

As usual right-click to get the menu. Click on Insert disk 0 or 1. Navigate to the folder as the default folder is teledisks.

I can't get the Telestrat to work. It crashes with an Atmos disk. It doesn't load up the Glaces disk. Reset doesn't work.

???

coolman66
Pilot Officer
Posts: 67
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:37 pm
Location: lancashire GB
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by coolman66 »

[EDIT: Replaced all the "Telistrat" by "Telestrat", so we can find the messages if we search for Telestrat related things ;)]

Success thanks to Steve M thanks a lot for persevering with me got a glances working and indeed it is a Telestrat game , Steve also helped me with the method needed. To load Telestrat programs in general which had me puzzled, finally got to see the program Jeu de Route but not sure how to use it ? Any explanations!

User avatar
Steve M
Squad Leader
Posts: 640
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by Steve M »

Press O for instructions then go to Google and type free translate. You'll get a box where you can type in the French and it'll translate it for you - so long as you don't type too much.

I don't know this game at all.

User avatar
Steve M
Squad Leader
Posts: 640
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by Steve M »

Ah I managed to get the Telestrat workign using the Euphoric configatoric prog. I could then select the right ROMs as I think the wrong ones were in place.

I can't see any way to change the ROMs in Oricutron (Is there a way?)

User avatar
iss
Wing Commander
Posts: 1129
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by iss »

Steve M wrote:
Sat Apr 18, 2020 6:36 pm
I can't see any way to change the ROMs in Oricutron (Is there a way?)
Look in Oricutron.cfg file:

Code: Select all

; Filename of ROMs for the telestrat banks
;telebank0 = ''
;telebank1 = ''
;telebank2 = ''
;telebank3 = ''
;telebank4 = ''
;telebank5 = 'roms/teleass'
;telebank6 = 'roms/hyperbas'
;telebank7 = 'roms/telmon24'
This is the default configuration.
To change any bank remove the leading ';' and type the name of the ROM file you wish.
Here 'roms/' is the sub-directory and (for instance) 'teleass' is the name part of the file with the full name 'teleass.rom'.
What I mean is do not put the file extension. ;)

User avatar
Steve M
Squad Leader
Posts: 640
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by Steve M »

Thanks.
Isn't the Stratoric cartridge usually one in use?
I can't remember the correct pairings of the ROMs. Even the Telestrat owners seem to struggle with that!

I've got it working though and the Glaces prog is a hidden maze as Peacer was saying. You can't see the maze so have to figure out what route to take to get out of the exit (on the right in the first screen.) Not easy.

User avatar
iss
Wing Commander
Posts: 1129
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by iss »

Steve M wrote:
Sat Apr 18, 2020 7:05 pm
Isn't the Stratoric cartridge usually one in use?
I'm not very familiar with Telestrat cartridges, but what I know about Stratoric is that it allows Telestrat to 'emulate' Atmos and you can boot normal Sedoric DOS for Atmos with this configuration in 'Oricutron.cfg':

Code: Select all

; Filename of ROMs for the telestrat banks
telebank0 = ''
telebank1 = ''
telebank2 = ''
telebank3 = ''
telebank4 = ''
telebank6 = 'roms/basic11b'
telebank7 = 'roms/stratoric'
About GLACES game - there is a key to show you the maze - read (the French) instructions at the start ;).

User avatar
Steve M
Squad Leader
Posts: 640
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Booting a disk in Telestrat mode using Oricutron?

Post by Steve M »

I don't think that is a proper configuration as the Basic ROM was not a cartridge option for the Telestrat. I think the Stratoric cartridge has the ROM on it(?) You should have one language cartridge and one utility prog - so not two language carts.

Post Reply