Oric Atmos Boot-Up Query

If you want to ask questions about how the machine works, peculiar details, the differences between models, here it is !
How to program the oric hardware (VIA, FDC, ...) is also welcome.
Post Reply
User avatar
Vyper68
Officer Cadet
Posts: 35
Joined: Mon Sep 22, 2014 4:18 pm
Location: Hurworth-on-Tees, UK
Contact:

Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Vyper68 » Thu Jul 26, 2018 10:23 am

Hi
I have a new Atmos i have just bought and overall it seems in good condition. It needed some TLC though on closer inspection. The PSU Socket was very loose and i needed to replace it. Some of the keys were non-working or very intermittent. That turned out to be one key had contacts that were not closing and completing the circuit i managed to fix that. The other keys were down to bad solder connections. I replaced all the solder connections on the keyboard ( keyswitches only - not entire PCB ) and that fixed those problems.

The other problem is not something i have come across before - on boot up the Atmos has a random character where the cursor would be and the cursor is one character to the right - so it is printing one random character.

Does anyone have any idea what that could be caused by?

The only other thing i have done is replaced the electrolytic capacitors but the problem was there before i did all the repairs.
Bazinga!

User avatar
Symoon
Archivist
Posts: 1387
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:44 am
Location: Paris, France
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Symoon » Thu Jul 26, 2018 10:48 am

Vyper68 wrote:
Thu Jul 26, 2018 10:23 am
on boot up the Atmos has a random character where the cursor would be and the cursor is one character to the right - so it is printing one random character.

Does anyone have any idea what that could be caused by?
I also have this "feature" on several Atmos.
I can't remember exactly but I think it is something like the RAM byte that holds "the key that has just been pressed" is randomly initialized - that depending on the garbage on screen you can see for 1 or 2 seconds when booting the Oric.

IIRC this also happened in certain conditions with Euphoric (when double-clicking on a TAP file), according to the "RAM Pattern" parameter chosen for the boot.

I don't know (or don't remember!) why some Orics have random garbage on screen when booting, and why other always have the same, nice "picture". I'd be curious to know!

User avatar
Vyper68
Officer Cadet
Posts: 35
Joined: Mon Sep 22, 2014 4:18 pm
Location: Hurworth-on-Tees, UK
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Vyper68 » Thu Jul 26, 2018 12:50 pm

This one has a multi-coloured block random pattern a bit like the ZX Spectrum then it goes to a page of black & white vertical lines and then the Oric welcome screen ( plus "{" 90% of the time ).

It does seem to take a bit longer to boot than my old Atmos ( unless my mind is playing tricks on me ). I am pleased that it seems to be a known "quirk" and not a indicator of a problem. :)
Bazinga!

User avatar
iss
Squad Leader
Posts: 684
Joined: Sat Apr 03, 2010 5:43 pm
Location: Bulgaria
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by iss » Sat Jul 28, 2018 10:12 am

You're not alone! :)
And I think I have one more Atmos with the same issue.
I don't know why this really happens, but it's interesting for investigation.


User avatar
Symoon
Archivist
Posts: 1387
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:44 am
Location: Paris, France
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Symoon » Sat Jul 28, 2018 10:38 am

On my very 1st Oric-1, I always have this nice and clean boot screen:
Screen88.gif
Screen88.gif (1.65 KiB) Viewed 1490 times
... And never any character after "Ready".
But on most of my other machines, I get random garbage - and the random character.

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 2722
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Dbug » Sat Jul 28, 2018 10:42 am

All the time using the same powerbrick, or have you tried with different ones?

I know that one of my Atmos was booting differently depending of which power brick I used.

User avatar
Symoon
Archivist
Posts: 1387
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:44 am
Location: Paris, France
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Symoon » Sat Jul 28, 2018 11:01 am

(not sure the question was for me but anyway ;) ) always got the "clean" boot screen with various PSU, even with disk drive IIRC.

I'm currently digging my emails, because I now recall the Euphoric issue: with Ram patterns 0 and 1, when double-clicking on a TAP file to load it automatically, Euphoric thinks a key has been pressed (just like our real Orics above), and the games asking "pess a key" to start were starting automatically! This didn't happen with Ram Pattern 2 (the "clean" one).
Ram patterns parameter in Euphoric is a great way to see if a game made on emulator initializes correctly its variables (happened with O-Thrust a while ago, remember?)

Anyway I found back a 1st mail, Fabrice saying (rough translation):
"In Euphoric the Ram pattern was a drawing until I understood the mapping with rams polarity. It is now representing the rams content when the Oric is powered."
"some Orics have 8 ram chips, each one holding a bit from a byte; others have 2 chips, each on holding 4 bits".
So it depends on ram chips types, and their amount apparently! Doesn't explain in detail the garbage, but that's a start.

User avatar
Vyper68
Officer Cadet
Posts: 35
Joined: Mon Sep 22, 2014 4:18 pm
Location: Hurworth-on-Tees, UK
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Vyper68 » Sat Jul 28, 2018 4:31 pm

Well my Atmos has 8 4164 stylye RAM Chips.

Image
Bazinga!

User avatar
Vyper68
Officer Cadet
Posts: 35
Joined: Mon Sep 22, 2014 4:18 pm
Location: Hurworth-on-Tees, UK
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Vyper68 » Sat Jul 28, 2018 4:33 pm

iss wrote:
Sat Jul 28, 2018 10:12 am
You're not alone! :)
And I think I have one more Atmos with the same issue.
I don't know why this really happens, but it's interesting for investigation.

I get the same character as you most of the time - this is very odd.
Bazinga!

User avatar
ibisum
Squad Leader
Posts: 1022
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:56 am

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by ibisum » Tue Aug 07, 2018 10:14 am

I have 8 Atmos, an Oric-1 and a Telestrat - and they all behave differently depending on the power supply being used. I've noticed that the lower Amps, the messier the screen on boot up - maybe this is a clue?

User avatar
Vyper68
Officer Cadet
Posts: 35
Joined: Mon Sep 22, 2014 4:18 pm
Location: Hurworth-on-Tees, UK
Contact:

Re: Oric Atmos Boot-Up Query

Post by Vyper68 » Thu Aug 09, 2018 3:19 pm

ibisum wrote:
Tue Aug 07, 2018 10:14 am
I have 8 Atmos, an Oric-1 and a Telestrat - and they all behave differently depending on the power supply being used. I've noticed that the lower Amps, the messier the screen on boot up - maybe this is a clue?
I am using a decent 9V 1A PSU what are you using for your Oric's & Telestrat ( nice :D )
Bazinga!

Post Reply