Atmos ROM

If you want to ask questions about how the machine works, peculiar details, the differences between models, here it is !
How to program the oric hardware (VIA, FDC, ...) is also welcome.
Post Reply
Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Atmos ROM

Post by Igotafro » Wed Oct 03, 2012 9:31 am

My Oric Atmos got the bugged tape loading version of the ROM (PEEK(#E4B6) gives 162).
So I burned a new ROM (the PEEK(#E4B6) =142 version) and then it worked fine.
But then I noticed that my MicroDisc doesn't work with that version.
I thought my MicroDisc was broken, had a real scare, until I swapped back to the old ROM.
Anyone know anything about this? I don't want to have to install a TWINROM.
Maybe I can hack my own version.

User avatar
Silicebit.
Flying Officer
Posts: 231
Joined: Thu Jan 12, 2006 10:18 pm
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Silicebit. » Wed Oct 03, 2012 11:29 am

Have you used an EPROM? The original ROM has one /OE1 line at pin 27, and in the 27128/27C128 EPROM pin 27 is /PGM.

EDIT: Pin 27 is conected as /ROMDIS signal on expansion bus.
Oric user since 1984. YouTube

Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Re: Atmos ROM

Post by Igotafro » Wed Oct 03, 2012 1:47 pm

Ah, that's why. Too bad that the eprom got /OE at pin 22 instead, but I guess I could just lift the PGM and OE pins out of the socket and solder a wire to fix it.

User avatar
Chema
Game master
Posts: 2016
Joined: Tue Jan 17, 2006 10:55 am
Location: Gijón, SPAIN
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Chema » Wed Oct 03, 2012 4:16 pm

Just for the records, I also have a first version of the Atmos ROM with the loading bug. It is indeed a pain, but beware because the newer versions simply disabled the error checking completely, so it may seem you correctly loaded something and discover later on that you didn't.

Nothing worse than a game hanging when you are about to get your highscore, or loading/editting/saving your work to notice later that you screwed everything up!

User avatar
Silicebit.
Flying Officer
Posts: 231
Joined: Thu Jan 12, 2006 10:18 pm
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Silicebit. » Wed Oct 03, 2012 7:26 pm

Igotafro wrote:Ah, that's why. Too bad that the eprom got /OE at pin 22 instead, but I guess I could just lift the PGM and OE pins out of the socket and solder a wire to fix it.
I have one of my Atmoses with a 27C128 EPROM burnt with Pascal Leclerc´s 1.21 version, and I think that is not as easy as you says. /OE at pin 22 is used by Phi2, through the inverter IC21, to enable data output when ROM is addressed.

I think we must use a two inputs NAND gate to accomplish the trick. Something as this:
oric1-2s.gif
oric1-2s.gif (20.76 KiB) Viewed 8176 times
I agree with Chema, I prefer the ultra-efficient loading routine to loading programs with mistakes.
Oric user since 1984. YouTube

Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Re: Atmos ROM

Post by Igotafro » Thu Oct 04, 2012 12:48 am

Ah, then I won't bother, though I'd like all games on my Microdisc then. Can I request Microdisc versions of Impossible Mission, Skool Daze and Stormlord? :)

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 2345
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Dbug » Thu Oct 04, 2012 8:20 am

Igotafro wrote:Ah, then I won't bother, though I'd like all games on my Microdisc then. Can I request Microdisc versions of Impossible Mission, Skool Daze and Stormlord? :)
Just try Tap2Dsk?

Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Re: Atmos ROM

Post by Igotafro » Thu Oct 04, 2012 2:03 pm

Damn, you learn something every day, playing Stormlord now! Thanks!

Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Re: Atmos ROM

Post by Igotafro » Thu Oct 04, 2012 2:50 pm

Hm, Impossible Mission won't start and tap2dsk hangs on SkoolDaze.

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 2345
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Dbug » Thu Oct 04, 2012 8:25 pm

Igotafro wrote:Hm, Impossible Mission won't start and tap2dsk hangs on SkoolDaze.
For impossible mission, it's because it overlaps the page 4 variables, so just loading it crashes the system.
Try the one I attached :)
Attachments
im-small.tap
(39.71 KiB) Downloaded 387 times

User avatar
Chema
Game master
Posts: 2016
Joined: Tue Jan 17, 2006 10:55 am
Location: Gijón, SPAIN
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Chema » Thu Oct 04, 2012 9:10 pm

And the version of tap2dsk included in OSDK 0.19 works with Skool Daze (not sure why the one with 0.17 didn't).

However Skool Daze is not working when loaded from disk directly. It also messes with page 4 and apparently SEDORIC sets the IRQ vector to page 4. It should be easy to fix, just setting the IRQ to the one the game uses before messing with page 4, but (and that is the good news) there is a workaround:

Simply issue a !Quit and then !Skooldaze. It works :)

I guess it should do also for impossible mission.

Igotafro
Officer Cadet
Posts: 47
Joined: Tue Feb 05, 2008 3:42 pm

Re: Atmos ROM

Post by Igotafro » Fri Oct 05, 2012 3:38 pm

Thanks, but I'm having all sorts of trouble getting this to work. I'm using the tools from the newest OSDK.
So, I'm trying to convert im-small.tap to im-small.dsk using: tap2dsk im-small.tap im-small.dsk
This works on my Win XP-machine, but hangs on Win 95.
Then I used old2mfm on im-small.dsk (in WinXP), I'm supposed to do that right?
Ok, so now I got my im-small.dsk, but it just fails to write with writedsk, on both WinXP and Win95.
I tried again with my downloaded space1999-en.dsk on Win95 and it works fine with writedsk.

User avatar
Silicebit.
Flying Officer
Posts: 231
Joined: Thu Jan 12, 2006 10:18 pm
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Silicebit. » Sat Sep 13, 2014 2:25 pm

Dbug wrote:
Igotafro wrote:Hm, Impossible Mission won't start and tap2dsk hangs on SkoolDaze.
For impossible mission, it's because it overlaps the page 4 variables, so just loading it crashes the system.
Try the one I attached :)
Which are the differences between IM10 and im-small?
Oric user since 1984. YouTube

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 2345
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Dbug » Sat Sep 13, 2014 3:56 pm

It's the version I hacked from Jonathan's source code: I moved all the buffers at the start of the program, and they are cleared *after* the program start.
So basically it will erase what is in page 4, like the previous version, but at least it allows the loading because it loads higher in memory.

I also made a smaller version that uses filepack, so the program is roughly half the size of the original game, which makes it load twice as fast on tape.

User avatar
Silicebit.
Flying Officer
Posts: 231
Joined: Thu Jan 12, 2006 10:18 pm
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: Atmos ROM

Post by Silicebit. » Mon Sep 15, 2014 7:08 pm

Thank you very much for the explanation, Mike. I've transferred the game to real disk, and i'm enjoying very much playing it on my real Atmos. :-)
Oric user since 1984. YouTube

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests